1.
Předehřejte troubu na 200 stupňů. Vyložte standardní formu na muffiny košíčky a lehce ji nastříkejte olejem.
2.
Smíchejte sójové mléko a jablečný ocet v odměrné nádobě a odložte na srážení. Tím vznikne „podmáslí“.
3.
Ve velké misce rozmícháme všechny suché přísady: mouku, cukr, prášek do pečiva, sůl a kukuřičný škrob.
4.
Nalijte směs sójového mléka a octa, řepkový olej a vanilku. Míchejte velkou lžící, aby se spojila, ale nepřemíchejte. Některé malé hrudky jsou v pořádku.
5.
Jemně vložte borůvky. Pomocí malé odměrky přidejte těsto do vložek v pánvi z 3/4 plné. Pokud je to žádoucí, přidejte několik dalších borůvek a posypte hrubým cukrem.
6.
Pečte po dobu 22-26 minut, dokud nebude nahoře zlatohnědá a vložené párátko nevyjde čisté. Nechejte 5 minut vychladnout v pánvi a poté přesuňte do chladicího stojanu. Jezte a užívejte si! Poznámka ke skladování:
Zbylé muffiny skladujte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě maximálně 3 dny. Nebo je můžete zmrazit na později.