1.
Ve větší míse odvážíme 250g žitné mouky, 250g špaldové mouky, vmícháme sůl, dle libosti semínka a/nebo ořechy/sušené ovoce. Do odměrky nalijeme 500ml vody a důkladně v ní rozmícháme kvásek (hustšího méně /cca 20-25g/ a řidšího více /cca 30g/) Vlijeme k mouce, soli, semínkům… a zamícháme. Mísu dáme na 12 hodin do igelitového sáčku/pytle na teplé místo.
2.
Po 12 hodinách si připravíme vál a posypeme ho moukou (nebo posypeme moukou čistou kuchyňskou linku), překlopíme nakynuté těsto a párkrát ho přeložíme ze všech stran (aby nabral vzduch, a ještě lépe prokvasil). Necháme na lince/válu odpočívat cca 20minut. Připravíme si chlebovou formu, nebo jinou zapékací mísu, ve které budeme chléb péct a důkladně ji vymažeme máslem. Přendáme do ní těsto, prsty vmačkáme svrchu na chléb cca 25 ml vody (teplo a vlhko mu dělá dobře), posypeme semínky a opět zabalíme do igelitového sáčku. Dáme do tepla a necháme odpočívat další 1,5-2h.
3.
Alespoň 20 minut před pečením dáme předehřívat troubu na 240C. Chléb vyndáme ze sáčku a dáme péct do trouby na 30–35min - po této době vyndáme, vyklopíme z formy a ještě dáme do trouby dopéct kůrku na 10-15 minut.
4.
Skladujeme zabalený v utěrce nebo v chlebníku.