Žitno-špaldový kváskový chléb

0 hodnocení
0.0/5
Čas přípravy

15 min

Čas vaření

45 min

Celkem

0 min

Obtížnost

Jednoduchý

Žitno-špaldový kváskový chléb
Způsob přípravy

Pečení

Typ kuchyně

Vegan

Porce

1

Kalorie

Suroviny

250 g žitné polohrubé mouky (bio)
250 g špaldové celozrnné hladké mouky (bio)
1 KL himalájské soli
semínka, ořechy, rozinky, pokrájené datle…
500 ml vody
25g–30g žitného kvásku
25 ml vody

Postup

1.
Ve větší míse odvážíme 250g žitné mouky, 250g špaldové mouky, vmícháme sůl, dle libosti semínka a/nebo ořechy/sušené ovoce. Do odměrky nalijeme 500ml vody a důkladně v ní rozmícháme kvásek (hustšího méně /cca 20-25g/ a řidšího více /cca 30g/) Vlijeme k mouce, soli, semínkům… a zamícháme. Mísu dáme na 12 hodin do igelitového sáčku/pytle na teplé místo.
2.
Po 12 hodinách si připravíme vál a posypeme ho moukou (nebo posypeme moukou čistou kuchyňskou linku), překlopíme nakynuté těsto a párkrát ho přeložíme ze všech stran (aby nabral vzduch, a ještě lépe prokvasil). Necháme na lince/válu odpočívat cca 20minut. Připravíme si chlebovou formu, nebo jinou zapékací mísu, ve které budeme chléb péct a důkladně ji vymažeme máslem. Přendáme do ní těsto, prsty vmačkáme svrchu na chléb cca 25 ml vody (teplo a vlhko mu dělá dobře), posypeme semínky a opět zabalíme do igelitového sáčku. Dáme do tepla a necháme odpočívat další 1,5-2h.
3.
Alespoň 20 minut před pečením dáme předehřívat troubu na 240C. Chléb vyndáme ze sáčku a dáme péct do trouby na 30–35min - po této době vyndáme, vyklopíme z formy a ještě dáme do trouby dopéct kůrku na 10-15 minut.
4.
Skladujeme zabalený v utěrce nebo v chlebníku.

Poznámka

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Další recepty

Nebyly nalezeny žádné recepty

Ohodnoťte recept

{{ reviewsTotal }} hodnocení

{{ reviewsTotal }} Reviews

{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ currentUserData.canReviewMessage }}

Přihlaste se

Více než 2000 receptů bez masa z celého světa!

Podpořte nás přidáním receptů :)

Staněte se naším kuchařem

Staňte se členy našeho týmu kuchařů, kteří přidávají své ověřené recepty a rádi je sdílí s okolím. 

 

Stačí si založit profil a můžete přidávat recepty. Založení profilu je velice jednoduché, protože se můžete přihlásit přes Váš Facebook nebo Google účet…

 

Váš vyladěný recept můžete jedním klikem také okamžitě nasdílet na Facebooku. 

 

K poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie.

Napište nám