1.
2 dny předtím, než se chystáme dělat hummus:
Cizrnu necháme na 12 hodin namáčet (pokud máte čas, doba namáčení lze prodloužit klidně až na dva dny). Vodu slijeme, cizrnu na cedníku propláchneme.
2.
1 den předtím, než se chystáme dělat hummus:
cizrnu vaříme pozvolna cca 2 hodiny (když budeme vařit déle, neuškodí jí to – naopak, výsledná konzistence pomazánky bude ještě nadýchanější a lepší, záleží tedy čase, který chceme přípravě věnovat). Po uvaření dáme do vody, ve které se vařila, sůl a necháme v ní do dalšího dne cizrnu zcela vychladnout. Poté ještě přemístíme do lednice (aby byla před mixováním slaná a dostatečně vychlazená).
3.
Předtím, než jdeme pracovat s finálním receptem, slijeme cizrnový nálev (ať už doma vařené, nebo z plechovky) a ponecháme si ho.
4.
Připravíme si stolní mixér, do kterého dáme:
cizrnu, česnek, římský kmín, tahini a krátce rozmixujeme. Přidáme nálev z cizrny a mixujeme dále do krémové konzistence.
5.
Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou dle chuti.
6.
Můžeme zdobit opraženými semínky (sezamovým, lněným, slunečničovým...). Zakápnuté olivovým olejem podáváme k oblíbené zelenině, k pečivu nebo plackám.