1.
Jáhly opražíme nasucho na pánvi (mícháme a dáme pozor, aby se nepřipálily), poté 2x po sobě propláchneme ve studené vodě tak, že k jáhlům vlijeme dostatečné množství vody, zamícháme vařečkou – napovrch vyplavou nečistoty, vodu vylijeme.
2.
Jáhly zalijeme dvojnásobkem tekutin: 1/2 horké vody a 1/2 kokosového mléka, přidáme 2 hrsti rozinek, 1 hrst brusinek, 1 velkou hrst dýňových semínek, 2 PL konopných semínek, 2 PL chia semínek a špetku soli. Jakmile přivedeme k varu, stáhneme plamen na nízkou teplotu, příp. můžeme vypnout úplně. Ve chvíli, kdy je všechna voda vsáklá, ochutnáme, zda jsou měkké. Pokud ne, přidáme trochu horké vody a necháme ještě pod pokličkou dojít.
3.
Uvařené jáhly necháme vychladnout.
Troubu předehřejeme na 180°.
4.
Mezitím nahrubo nastrouháme 500g jablek. Přidáme lžičku skořice a 1 PL medu.
5.
Vychladlé jáhly ochutnáme a pokud nejsou (dle osobních preferencí) dostatečně sladké, přisladíme je medem.
6.
Pekáček vymažeme kokosovým olejem a vrstvíme: 1. vrstva: 1/2 jáhel, 2. vrstva: jablka, 3. vrstva: 2/2 jáhel.
7.
Vložíme do trouby a pečeme cca 40 minut na 180°C.
Po 30 minutách pečení jahelník svrchu potřeme kokosovou smetanou a ještě 10 minut necháme dopéct.
8.
Servírujeme se zakysanou smetanou.