1.
Houby večer zalijeme studenou vodou a necháme přes noc máčet.
2.
Kroupy propláchneme a zalijeme cca 1l vody. Necháme minimálně přes noc namočené ve vodě. Poté vodu slijeme, kroupy propláchneme a zalijeme 900ml čerstvé vody. Přivedeme k varu, přidáme špetku soli a na mírném plameni, nemícháme a vaříme bez pokličky cca 40-45 minut, poté přiklopíme pokličkou a vaříme dalších 10-15 minut.
3.
Fazole necháme přes noc máčet. Vodu slijeme, propláchneme, přidáme čerstvou vodu, řasu wakame a vaříme cca 45 minut. Po dovaření osolíme a vodu slijeme.
4.
V kastrolu zpěníme přepuštěné máslo a na něj dáme cibuli pokrájenou nadrobno, pozvolna osmažíme až dozlatova. Přidáme malý hrnek jemných ovesných vloček a mícháme asi 2 minutky.
5.
Zalijeme zeleninovým vývarem, zamícháme, přidáme houby včetně vody, v které se namáčely, drcený kmín, pepř, přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu. Pozvolna vaříme cca 20 minut. Po cca 15 minutách (5 min před koncem) přidáme sušený nebo čerstvý nasekaný kopr.
6.
Vmícháme obě smetany (pokojové teploty), ještě krátce provaříme. Pokud je potřeba, zředíme horkým vývarem.