1.
Připravenou čerstvou zeleninu důkladně omyjeme. Připravíme si velkou misku, do které dáme na nudličky nakrájené zelí, najemno nakrájenou cibuli a nahrubo nastrouhanou mrkev a řepu. Přidáme sůl.
2.
Čistýma rukama promačkáváme zeleninu se solí. Cca 6 minut až zelenina pustí šťávu a bude pod rukama poddajnější.
3.
Připravíme si čistou 1l nádobu na pickles (nebo sklenici), do které po vrstvám vkládáme promačkanou zeleninu se solí. Každou vrstvu řádně upěchujeme, aby byla pod tekutinou. Tímto způsobem pokrčujeme až do naplnění 3/4 objemu nádoby. Zelenina musí být zcela ponořená v tekutině.
4.
Pokud jsme použili sklenici, vložíme do ni menší čistou sklenici, která projde hrdlem a zatížíme (kamenem/těžítkem...), pokud máme nádobu na pickles, použijeme k zatížení přiloženého náčiní. Tekutina ze sklenice v průběhu kvasného procesu může vytékat, proto je dobré ji postavit do talíře nebo misky.
5.
Necháme kvasit 5-7 dní při pokojové teplotě (poslední dny čistou lžičkou ochutnáváme, hotové pickles je křupavé a "svěží").
6.
Z nádoby na pickles přemístíme zeleninu do sklenice (pokud jsme v ní už kvasili, ponecháme ji tam), zavíčkujeme, přendáme do lednice a přidáváme k libovolným jídlům.