1.
Jáhlový knedlík:
Jáhly opražíme nasucho na pánvi (mícháme a dáme pozor, aby se nepřipálily), poté 2x po sobě propláchneme ve studené vodě tak, že k jáhlům vlijeme dostatečné množství vody, zamícháme vařečkou – napovrch vyplavou nečistoty, vodu vylijeme.
Jáhly zalijeme dvojnásobným množství vody, přidáme špetku soli a vaříme až do mírného rozvaření (příp. zcela do měkka). Necháme vystydnout.
Jáhly osolíme, přidáme zelenou nať a propracujeme s moukou do pevné konzistence.
Tvarujeme šišky a dáváme do lehce osolené vroucí vody. Jakmile vyplavou, vytahujeme.
Po vychladnutí se lépe krájí. Použijte nůž namočený ve studené vodě. Ohřát lze na pánvi, v troubě, příp. na pařáčku.
2.
Dušené zelí:
Do wok pánve nebo většího hrnce přidáme 5 lžic oleje, na kterém pomalu opečeme nahrubo nakrájenou cibuli.
Zelí nakrájíme na nudličky, přendáme na cedník a důkladně spaříme vroucí vodou.
Vysypeme ke zlatavé cibulce, přidáme kmín a sůl, zamícháme, podlijeme půl hrnkem zelinového vývaru nebo vody a dusíme cca 20 minut na mírném plameni. Po 20 minutách přidáme k zelí najemno nastrouhanou syrovou bramboru a dusíme spolu se zelím ještě cca 5 minut.
Zelí ochutnáme, příp. dosolíme. Dochutíme vinným octem a cukrem.
3.
Tofu:
Tofu nakrájíme na plátky a vložíme do misky se shoyu omáčkou.
Cibuli nakrájejte nadrobno a česnek na „půlplátky“.
Rozehřejeme si pánev, vsypeme drcený kmín, zamícháme, přidáme 3 lžíce oleje, minutku mícháme. Přidáme cibulku, cca po 3 minutách česnek a po další minutce tofu i se zbytkem shoyu omáčky. Přiklopíme pokličkou a dusíme cca 5min.