1.
Pokud máme čas, čočku namočíme na 2 hodiny do vody. (není nutné, ale vhodné :)
2.
Řasu hijiki namočíme cca na 30min.
3.
V hlubší pánvi nebo velkém kastrolu rozpustíme olej, dáme koření – sluneční polibek a kmín, chvíli mícháme, přidáme vločky, ještě chvíli mícháme, přidáme očištěnou na kousky pokrájenou zeleninu (mrkev (pokud máme domácí/bio, stačí očistit kartáčkem), brambory, dýni (neloupeme), pastinák) a pár minut společně opečeme.
4.
Pokud jsme použili kastrol, zalijeme 2,2l vody/zeleninového vývaru/zbytků z vařené zeleniny (já jsem použila vodu zachycenou z vařené mrkve, řepy a brambor z předchozího dne a dolila do 2,2l vodou). Pokud jsme opékali na pánvi, přendáme zeleninu do kastrolu a zalijeme vodou viz předchozí věta. Vložíme řasu. Vaříme doměkka cca 30 min.
5.
Do malého kastrůlku dáme vařit žlutou čočku do dvojnásobku vody. Vaříme cca na 10min (máčenou), nebo 15min (nemáčenou).
6.
Polévku rozšťoucháme šťouchadlem, dochutíme lahůdkovým droždím, jablečným octem, vmícháme kousek másla a přesypeme čočku (pokud zbyla nějaká voda z vaření, tak včetně té).
7.
Podáváme zakápnutou lněným olejem, lžící zakysané smetany, rukolou a čerstvě mletým pepřem.