Vydatná zeleninová polévka se žlutou čočkou

0 hodnocení
0.0/5
Čas přípravy

10 min

Čas vaření

30 min

Celkem

0 min

Obtížnost

Jednoduchý

Vydatná zeleninová polévka se žlutou čočkou
Způsob přípravy

Vaření

Typ kuchyně

Vegetarián

Porce

7

Kalorie

Suroviny

2,2l voda z vařené zeleniny (mrkev, řepa, brambory)/zeleninový vývar/voda
1/2 zelené hokkaido dýně
4 ks mrkve
5 ks brambor
1 ks pastináku
1 a ½ KL kořenící směsi sluneční polibek
1/4 KL kmínu
mořská řasa hijiki (30min namočená)
olej na smažení
půl menšího hrnku ovesných vloček
50g žluté čočky (2h namočená)
2 PL lahůdkové droždí
1 PL jablečný ocet
kousek másla
k podávání lněný olej, zakysaná smetana, rukola, pepř

Postup

1.
Pokud máme čas, čočku namočíme na 2 hodiny do vody. (není nutné, ale vhodné :)
2.
Řasu hijiki namočíme cca na 30min.
3.
V hlubší pánvi nebo velkém kastrolu rozpustíme olej, dáme koření – sluneční polibek a kmín, chvíli mícháme, přidáme vločky, ještě chvíli mícháme, přidáme očištěnou na kousky pokrájenou zeleninu (mrkev (pokud máme domácí/bio, stačí očistit kartáčkem), brambory, dýni (neloupeme), pastinák) a pár minut společně opečeme.
4.
Pokud jsme použili kastrol, zalijeme 2,2l vody/zeleninového vývaru/zbytků z vařené zeleniny (já jsem použila vodu zachycenou z vařené mrkve, řepy a brambor z předchozího dne a dolila do 2,2l vodou). Pokud jsme opékali na pánvi, přendáme zeleninu do kastrolu a zalijeme vodou viz předchozí věta. Vložíme řasu. Vaříme doměkka cca 30 min.
5.
Do malého kastrůlku dáme vařit žlutou čočku do dvojnásobku vody. Vaříme cca na 10min (máčenou), nebo 15min (nemáčenou).
6.
Polévku rozšťoucháme šťouchadlem, dochutíme lahůdkovým droždím, jablečným octem, vmícháme kousek másla a přesypeme čočku (pokud zbyla nějaká voda z vaření, tak včetně té).
7.
Podáváme zakápnutou lněným olejem, lžící zakysané smetany, rukolou a čerstvě mletým pepřem.

Poznámka

– Pro děti nepepříme. – Vegan verze: vynechte máslo a zakysanou smetanu – Složení kořenící směsi „sluneční polibek“ od Sonnentoru: kurkuma bio, kardamom bio, muškátový oříšek bio mletý, slunečnice okvětní plátky bio, římský kmín bio, měsíček květ bio, pomerančová kůra bio, koriandr bio, hořčice žlutá bio, pískovice řecké seno bio, chrpa květ bio, fenykl bio, paprika sadká bio mletá, chilli bio mleté, mořská sůl, bobkový list bio, rozmarýn bio, tymián bio, zázvor bio.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Další recepty

Nebyly nalezeny žádné recepty

Ohodnoťte recept

{{ reviewsTotal }} hodnocení

{{ reviewsTotal }} Reviews

{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ currentUserData.canReviewMessage }}

Přihlaste se

Více než 2000 receptů bez masa z celého světa!

Podpořte nás přidáním receptů :)

Staněte se naším kuchařem

Staňte se členy našeho týmu kuchařů, kteří přidávají své ověřené recepty a rádi je sdílí s okolím. 

 

Stačí si založit profil a můžete přidávat recepty. Založení profilu je velice jednoduché, protože se můžete přihlásit přes Váš Facebook nebo Google účet…

 

Váš vyladěný recept můžete jedním klikem také okamžitě nasdílet na Facebooku. 

 

K poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie.

Napište nám