Hrách setý pochází z východního Středomoří, pro své výtečně nutriční vlastnosti se rozšířil i po světě. Patřil mezi pilíře jídelníčků i našich předků, ale během posledních desítek let se jeho výskyt na českých talířích dramaticky snížil. Nejčastěji se dnes konzumuje v podobě hrášku. Nezralé hrášky či celé lusky platí za zeleninu (mají nižší podíl bílkovin), zatímco zralá semena (hrách) jsou plnohodnotnou luštěninou.
Zrna hrachu obsahují především vitaminy skupiny B, bohatě jsou v nich zastoupeny také minerální látky, zvláště fosfor a draslík, ale i vápník a hořčík. Stejně jako v případě dalších luštěnin hrách oplývá vysokým procentem bílkovin (více než 20%). Z hlediska aminokyselinové skladby je bohatý na lysin, ale má nedostatek methioninu. A protože u obilovin je situace opačná, ve veg* stravě se proto doporučuje vzájemná kombinace luštěnin a obilovin.
Některé vyslechtěné odrůdy mají příznivější aminokyselinový profil a využívají se pro výrobu veganských proteinů. Osobně jsem si oblíbil značku Reflex Nutrition (s jahodovou příchutí), kterou občas využívám do smoothies nebo při výrobě domácích energických tyčinek do přírody a na hory.
Druhy hrachu – žlutý a zelený
Podobně jako u čočky má hrách celou řadu odrůd, v tuzemsku nejznámější je žlutý a zelený hrách. Zelený hrách je pevnější a sladší, žlutý hrách je moučnější a chutí se blíží cizrně (určitě z něj vyzkoušejte hummus). Celý hrách je vhodný k nakličování. Coby pučálka patřil mezi tradiční pokrmy našich předků, stejně jako hrachová kaše nebo zapečený s kroupami v podobě šouletu.
Loupaný a půlený hrách se nemusí namáčet. Stejně jako u dalších luštěnin je vděčným základem domácích pomazánek. Vařená zralá zrna se pak uplatní v polévkách, rizotech, nádivkách či rozmixovaná jako populární hrachová kaše. Čerstvý mladý hrášek je zase výborný v salátech, rizotech, jako příloha či obloha. A pochopitelně rozmixovaný do podoby krémové hráškové polévky.
Hrachová mouka
Mouka z rozemletého hrachu je vděčným pomocníkem při rostlinném vaření. Nejen, že má výborné nutriční vlastnosti, ale také dobře pojí. Lžící hrachové mouky můžete v některých slaných receptech nahradit vejce. A při smíchání s černou solí a vodou z ní vykouzlíte výbornou omeletu. A také těstíčko na obalování – pokud v něm obalíte a osmažíte zeleninu, bude to právě to těstíčko, které dodá jídlu dostatečnou kalorickou vydatnost i potřebné bílkoviny.
Hrachová mouka je základem suchých směsí Hraška, která se používají na zahušťování nebo obalování. Jako pochutina se dnes dají pořídit také chipsy z hrachové mouky od firmy Damodara.